Gıda Perakendeciliğinde İş Yeri ve İş Gücü Verimliliği Hamit Akçay |
|
Genel Yayın Yönetmeni: | Doğan Selçuk Öztürk |
Redaksiyon: | Sena Birgün |
Kapak Tasarımı: | Yunus Karaaslan |
ISBN No: | 978-605-62061-6-0 |
Yayın No: | 41 |
Tür: | Ekonomi-İş Dünyası |
Tür No: | 02 |
Sayfa Sayısı: | 296 |
Basım Tarihi: | Haziran 2011 |
Baskı Sayısı: | 1 |
Fiyat: | 12 TL |
Açıklama: | |
Perakende sektörü toplumda merkezi rolü olan, topluma göre şekil alan ve toplumu şekillendiren bir sektördür. Sektör bağlamında üretilecek değer ve modeller tüm iş dünyasını ve toplumu etkileyecek ölçekte olması sebebi ile de son derece önemlidir. Bununla birlikte, son 30 yıldır gıda perakendeciliği ciddi değişim ve dönüşümler geçirmekte ve hızla büyümeye devam etmektedir. Kuşkusuz bu değişim ve dönüşümde modern perakende tekniklerinin sağlamış olduğu yüksek verimlilik düzeyinin etkisi büyük olmuştur. Ülkemizde de 1990’lı yılların ortalarından itibaren perakende sektöründe dünyadaki değişim ve dönüşümlerin paralelinde gelişmeler söz konusu olmaktadır. Ancak bu gelişmelere rağmen ülkemiz perakende sektörünün verimlilik düzeyi Avrupa ve Amerika’da perakende sektöründe ulaşılan verimlilik düzeylerinin gerisinde kalmaktadır. Son yıllarda sektör içerisinde artan rekabet ve düşen kâr marjları sebebi ile verimlilik konusu konuşulmaya başlanmış ve gündemin önemli maddelerinden birisi olmuştur. Buna karşın verimliliğin bütüncül olarak ele alındığını ve ciddi çalışmaların yapıldığını söylemek imkânsızdır. Ayrıca çoğunlukla verimlilik ele alınırken insan faktörü, bütünsel yaklaşımlardan uzak, insanın bireysel, toplumsal, kültürel değerleri ihmal edilen yaklaşımlar çerçevesinde değerlendirilmiştir. |